Doorgeefwinkel

Het ontstaan

In november 2013 organiseerden enkele enthousiaste vrijwilligers gedurende 3 dagen een ‘weggeefwinkel’ tijdens de wijkpleinweek op Wijkplein De Helftheuvel. Dit bleek zo’n groot succes dat het idee ontstond om een fysieke Doorgeefwinkel te realiseren. Zij betrokken een tweetal leegstaande panden aan het eind van de Kooikersweg. In maart 2019 konden zij echter een nieuwe locatie aan Kooikersweg 276 in gebruik nemen. Hier kunnen zij meer ruimte geven aan ontmoeting en allerlei andere activiteiten, waardoor een nieuwe naam – De Buurtparaplu – op z’n plek is. Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen!

Op de oude locatie hadden we altijd de druk dat het ooit zomaar kon stoppen. De kleine Meierij, eigenaar van de panden, had namelijk andere plannen. Ieder jaar werd ons medegedeeld dat we aan het eind van het jaar eruit moesten. En dat jaren op een rij. Echt fijn is dat niet. Toen we hoorden dat het pand aan Kooikersweg 276 vrij kwam, hebben we direct aan de bel getrokken bij de betrokken wethouder. Met hulp van de wijkraad lukte het ons om aanspraak te maken op het pand. Aanvankelijk zouden we het hele pand krijgen, omdat de Moskee weer terug zou gaan naar Zuid. Dit bleek uiteindelijk niet het geval, waardoor we de Fietsvaders helaas geen plek kunnen geven op de nieuwe locatie, zij zitten nog in het oude pand aan Kooikersweg 553. Hier kunnen mensen dus nog gewoon terecht om tegen en geringe vergoeding een fiets te laten repareren en/of een tweedehands fiets te kopen.”

In één pand

Een flinke verbouwing was noodzakelijk om het pand geschikt te maken voor de winkel. De gemeente heeft het merendeel van het werk voor haar rekening genomen, maar ook onze eigen vrijwilligers hebben het nodige gedaan. Het fijne is dat de hele winkel nu gevestigd is in één pand, hij bestaat ook nu weer bestaat uit twee delen die met elkaar verbonden zijn. Daarnaast hebben we een buurtkamer waar mensen een bakkie kunnen komen doen. En dan niet te vergeten onze tuin. Het is er erg gezellig met veel potten, wilde bloemen – die we hebben gezaaid samen met de kleuters van Westerbreedte – en een groentetuin. Verder beschikken we over een kantoorruimte waar we mensen kunnen ontvangen die met vragen komen. De wijkambassadeurs maken hier veel gebruik van, iedere maandag en dinsdag tussen 10.00 en 14.00 uur kun je bij hen terecht. Op andere dagen kun je een afspraak inplannen.” Naast de winkel is overigens ook het magazijn verhuisd. De ingang van de winkel bevindt zich aan de Kooikersweg, het magazijn is bereikbaar via de poort aan Anthony Fokkerstraat 1A: Hier kun je op woensdag en donderdag spullen afgeven voor de winkel.

Ontmoeting als doel

In de doorgeefwinkel brengen mensen nog bruikbare spullen – alles behalve meubilair – die we vervolgens weer doorgeven. Soms gratis, maar soms moet je er een klein bedrag voor betalen. Dat hangt af van je inkomen.

Openingstijden:

  • Woensdag en donderdag 10.00 – 16.00 u.